De hoorn des overvloeds

Overvloed en eten, wat een luxe kunnen wij hier in het Westen ervaren. In hoeverre kunnen wij genieten van de overvloed die ons omringd? Ik wil inzoomen op het symbolische psychologische aspect van wat je verkiest tot je te nemen, verder dan de materie. Genieten van eten is veelal verbonden met allerlei gedachten en overtuigingen. Je schuldig voelen na iets gegeten te hebben, is velen wel bekend. Mijn zintuigen zie ik als een groot cadeau van de natuur, ik gebruik ze meerdimensionaal. Voor mij is eten meer dan ‘iets dat er nu eenmaal bijhoort’. Wil je gevoed of gevuld worden? Hoe jij naar eten kijkt en welke plek het in jou leven heeft is uniek. Ben jij er van bewust hoe deze relatie is ontstaan? Welke plaats heeft eten in jou biografie? Als kind van negen vluchtte ik overdag weleens mijn bed in met een fijn boek en een stuk chocolade. Als puber verslond ik van alles zonder daar gedachten bij te hebben; bv de chips en chocola die we in de pauze bij de supermarkt of school kochten. Naarmate mijn karate training vorderde werd mijn gewicht belangrijk; het bepaalde in welke klasse ik zou komen bij de wedstrijden. Ik schommelde op de grens en besloot liever aangevallen te worden door de licht gewichten. Een week voorafgaand overleefde ik op komkommers en appels wat ik erg saai vond. Bij mijn eerste grote liefdes verdriet werd voeding mijn troost. Beter gezegd mijn verdoving want als ik at werd ik tijdelijk bevrijd van het algehele gevoel van misère, afgeleid door de smaaksensaties. Het te volle gevoel achteraf een verdrukkende loomheid. Eten als vriend en vijand; altijd at ik met haast, een deel van mij uitgehongerd. Geliefde en heimelijk verboden voedingsmiddelen de amandelchocolade, pindakaas, Ben&Jerry’s. Staand in de keuken of tijdens film kijken; eten zonder gevuld te raken. Ik at ontkenning, deels vond het in de schaduw plaats. Het licht vond ik niet terug door te verbieden en door strenge discipline. Maar door zacht en liefde voor mijzelf te zijn en af te dalen naar mijn gevoel en er niet meer voor vluchten, voelen en accepteren. Daarnaast door alles te mogen en tegelijkertijd het meisje in mijzelf toe te spreken die eten koos als uitweg om niet te voelen wat ze aan liefde ontbeerde.

‘Hey lieverd wat is er?’

‘Voel je je leeg.. rot.. eenzaam, waardeloos eenzaam?’

‘Heb je troost nodig en weet je niet hoe?’

‘In je dagboek staat een hele lijst waar je je beter door gaat voelen, denk daar eens aan..’

‘Oh, maar je wil nu gewoon die reep chocola?’

‘Dan gaan we ervoor zitten, je mag hem helemaal opeten.’

‘Je hebt trouwens nog niet gelunched, kom maak eerst een salade dat is zo gebeurt dan kan de chocola je toetje zijn.’

Dan dekte ik de tafel, kaarsje aan, salade, mijzelf uitnodigend om te gaan zitten en in rust het eten tot me te nemen, er bewust van genieten. Te voelen wat ik at, soms erna schrijvend en wat de smaak mij vertelde, mij gaf.

Ik leende laatst het boek ‘De hoorn des overvloeds’ van de bieb en dit gaf me opnieuw een andere kijk op eten. Iedereen die gevoelens van schuld bij eten ervaart kan er inzichten uit opdoen, geïnspireerd raken en met meer bewustzijn eten wat je eet. Als je je op een dieper niveau met eten verbind, kan het jou letterlijk helpen je meer met jezelf te verbinden. Christiane Beerlandt schrijft; “Het lichaam vraagt naar bepaalde voedingsstoffen die normaal aanwezig zijn in de voeding waar het spontane verlangen naar uitgaat. Maar….. men houdt zich in, eet zelfs te weinig, men verzet zich innerlijk tegen het eten uit angst om dikker te worden (of om welke reden dan ook). Hierdoor aanvaardt het lichaam deze voedingsstoffen niet zodat het gevoel van verzadiging niet kan ontstaan. Een hongergevoel blijft bestaan. De voedingsstoffen worden niet door het lichaam aanvaard en op de normale manier opgenomen omdat de persoon deze voeding en datgene waarvoor deze voeding en deze voedingsstoffen symbool staan, zelf niet aanvaardt. Wanneer je honger hebt, eet dan waar je op dat moment zin in hebt. Ondertussen besteed je aandacht aan je gedachten die zorgen ervoor dat je jezelf als liefdevol en waardevol ervaart, leef naar de overtuiging dat jij krachtig en prachtig bent. Veel eten wanneer je honger hebt is gezond. Verwar veel eten niet met Boulimie / vraatzucht. Boulimie, niet gewilde eetbuien zijn het gevolg van het feit dat de mens zichzelf voortdurend afremt wanneer het voedsel tot zich wil nemen omdat zij ervan overtuigd is dat ‘veel eten’ slecht zou zijn (ongezond of niet goed voor de ‘slanke lijn’) zij verhinderd zich een bepaald voedingsproduct of een bepaalde hoeveelheid ervan te nuttigen, waardoor vroeg of laat je levenskern deze mens dwingt tot zich te nemen datgene tot zich te nemen wat zij zichzelf weigert te geven; ze kan niet anders dan zich plotseling op de voeding te storten, de koelkast leeg te plunderen.

De boodschap van witte chocolade; opnieuw beginnen, een streep onder het donkere verleden zetten en opnieuw beginnen. Zuiver wat je nog niet ‘goed’ vind uit je gedrag, laten je woorden eerlijke woorden zijn, geen camouflage, geen ‘verberging’ van dieperliggende emoties als ergernis, boosheid, enz.

De boodschap van melk chocolade; je openstellen voor liefde en zachtheid, niet op seksueel niveau, maar als een moeder zijn voor jezelf. Verzet je niet tegen het leven houd je been niet stijf.”

Het is een zeer uitgebreid boek van 650 blz. Je kunt er de symboliek van vele voedingswaren in vinden. Je kunt werken met de vraag; Wat is er dat ik niet wil voelen of op wil vullen? Neem je tijd en voel waar het deep down over gaat, luister naar zowel je lichaam en je gedachten. Mijn ervaring is dat wanneer je bewust tot je neemt waar je behoefte aan hebt, je jezelf vertrouwen geeft en dat hiermee de behoefte aan dwangmatig eten afneemt. Eerst kon ik ‘mijn verboden eten’ niet in huis hebben zonder het helemaal op te eten, nu bepaal ik zelf wanneer en wat ik op eet.

Als je overtuigingen tegenkomt kun je die omkeren naar de energie die je wél wilt manifesteren;

  • ‘Ik heb geen zin in deze dag’ wordt.. > ‘Deze dag wordt heel fijn ik stel me open voor de goede dingen van het leven’
  • ‘Ik voel me onaantrekkelijk en sloom’ .. > ‘Ik ben prachtig, krachtig en liefdevol’
  • ‘He bah, morgen begin ik opnieuw dan eet ik niks zoets meer’.. > ‘Ik ben goed zoals ik ben, alles wat ik doe doe ik met bewuste aandacht en liefdevolle gedachten over mijn zelf, alle emoties mogen er zijn’.
  • ‘Niemand zorgt voor mij’..  > ‘Ik geef mijzelf liefdevolle zorg, in dankbaarheid en acceptatie ontvangen ik alle liefde op mijn levenspad’

Mijn tips voor iedereen die met meer bewustzijn wilt eten; Eet alles wat je wilt met bewuste aandacht, zonder schuldgevoel, zittend aan tafel. Wordt bewust van je gedachten, schrijf je emoties op en kijk hoe je meer liefde in je leven kunt uitnodigen. Door te beginnen met liefdevol voor jezelf te zijn.

 Als je er begeleiding bij wilt, kun je met een opstelling kijken waar jou eet-thema over gaat, voor meer info klik hier.

Geniet en eet met liefde!

Scroll naar boven