Over Suzanne

 

Sinds 2007 bied ik holistische behandelingen aan.

Ik kom uit een gezin waar het verband tussen lichaam en geest werd ingezien; mijn moeder doceerde yoga vanaf onze vroege kindertijd en gaf ons voetmassages en Reiki voor de kachel. Mijn vader werkte als psychotherapeut en nam ons mee naar Zen kloosters. In het weekend maakten we urenlange wandelingen in de duinen.

Lezen is mijn tweede natuur en zodra ik het kon ik van alles, in de meest uiteenlopende genres; boeken over meditatie, leven met de natuur, psychologie maar ook Stephan King en thrillers.

Kennelijk had ik er de behoefte aan te weten wat er allemaal is op aarde en wat er kán bestaan (al is het maar in je fantasie).

Mijn ouders gaven ons; mijn twee oudere broers, mij en mijn zusje een goede basis om verder op te borduren: een jeugd vol buitenspelen, natuurlijke voeding, muziek en een grote mate van vrijheid. Dat zij niet bij elkaar bleven en soms wel van een andere planeet leken te komen (resp. Mars en Venus) was een van de eerste grote uitdagingen voor mij om een brug te vinden tussen gevoel en ratio, tussen de uiteenlopende persoonlijkheden van hen en om houvast te vinden in mijn Zelf.

Ook de diepe trauma's in ons familie systeem op het gebied van oorlog, dood, seksualiteit, depressie en verslaving gaf mij veel om handen om uit te werken. Om uit (familie) patronen te kunnen stappen, was er geen 'vluchtroute' voor mij was het er doorheen gaan, en boeken hielpen en helpen me in mijn behoefte aan herkenning, erkenning, zelf compassie en het een plek te geven en mijzelf niet te veroordelen in mijn eigen-aardigheden.

Ik ben lang bang geweest van een 'afgrond' en ik zocht 'hem' ook op in min of meer uitdagende, emotioneel geladen en 'gevaarlijke' situaties en relaties.

Het werd een intense zoektocht,

zowel naar de lichte, plezierige kanten van het bestaan, als het onderkennen van mijn vluchtgedrag en durven ervaren wat ik steeds wilde vermijden door 'voelen' uit de weg te gaan.

Om in te zien en te ervaren, dat donker en licht beiden elke dag onderdeel zijn van het leven.

De natuur geeft mij elke dag opnieuw heel veel, oa het vertrouwen dat het leven onderhevig is aan cycli, haar seizoenen, het loslaten en het transformerende principe  welke  zo overduidelijk onderdeel zijn en blijven van ons bestaan, hoe menselijk en soms 'afgescheiden' van de natuur wij ook lijken.

Mijn emoties verbaal en geweldloos kunnen uitdrukken

was en is voor mij een belangrijk goed

middels communicatie die zowel de rationele als gevoelsmatige beleving in zich heeft zoek ik de diepgang op in mijn werk en tevens in mijn relaties.

Lezen, bewegen (karate, dans, hoelahoepen, yoga, in bomen klimmen en in (koude meertjes zwemmen en lekker koken) zijn belangrijke bezigheden voor mij die mij helpen mij balans te vinden en te hervinden.

Stukje terug in de tijd..

Ik deed tien jaar karate en zat in het wedstrijdteam. Winnen was altijd slechts een kort moment van bevrediging. Ik werd twee keer NL kampioen maar bleef altijd faalangst houden. Ik had de overtuiging dat ik in het leven alleen echt meetelde als ik won. Dat hield diep van binnen pas op met de geboorte van mijn zoon in 2013. Na drie dagen weeën besefte ik dat ik het met de dood moest bekopen als ik wilde 'winnen' met een door 'mij geplande' natuurlijke bevalling.

Na de keizersnede besefte ik dat overgave en loslaten meer levenskracht kunnen geven dan willen/moeten winnen. Deze geboorte, de dagen eromheen en de massage therapie erna leerde mij op een dieper niveau dan ooit daarvoor hoe in verbinding zijn met mijn gevoel werkelijk van levens belang is.

En daarbij dat ik ook 'goed' ben door 'te zijn' en dat ik me niet continue hoef te bewijzen, een drang die ik mijn hele jeugd had opgebouwd dmv mij vergelijken met mijn twee oudere broers.

Ik was voortdurend op anderen gericht en hoe ik op de buitenwereld overkwam, als ik mee wilde doen, moest ik wel mee kunnen komen, en dat vond ik in heel hard zijn voor mijzelf en trainen, trainen, trainen.

Een rol die ik (gelukkig) niet vol hield toen ik moeder werd.

Want de werkelijke vraag voor mij is nu; wat wil ik als ik daarin mijn gevoel en mijn liefde voor mijzelf en voor mijn kind mee neem, 

en daarin ervaar ik dat de afwisseling van 'zijn' en 'doen' van groot belang is om niet in een burn out te geraken of roofbouw te plegen op je lichaam.

Nu help ik mijzelf en andere vrouwen goed voor zichzelf en hun eigen lichaam en levens energie te zorgen.

Te voelen wat van betekenis is in hun leven, en waar er energie 'lekt'.

Vanuit in verbinding zijn met je gevoel

heb je juist meer te geven

aan het leven en de mensen om je heen,

want wat is er en voel je werkelijk als je eerlijk bent in eerste instantie naar jezelf, waar bewegen je voeten en je handen dan naartoe en naar wie,

misschien eerst naar niets of niemand, mag je eerst ZIJN.

De kern van mijn werk is de vertaling maken van een (veelal) overactieve 'mind' naar contact en liefde voor de wijsheid en de 'Zijns- kwaliteit' van het lichaam welke zoveel trouwer is aan wat er werkelijk voor je speelt als individu.

Ik geef maximaal 3 sessies op een dag omdat ik heb gemerkt dat ik dan het beste in verbinding kan zijn en blijven, met de ander en mij zelf.

Het werk wat ik doe is holistisch. Ik werk met 'het veld' of 'de bron' of simpelweg vanuit liefde.

Waarin ik als gids fungeer en de verbinding en liefde help herstellen van de verschillende delen binnen jouw zelf.

Daar waar het stagneert of koud is mag weer liefde en aandacht naartoe zodat het kan stromen, dat deel 'ervaren' mag worden. Het leven is beweging, ik help beweging brengen waar je lichaam, gedachten en energie gestagneerd zijn en help rust te brengen daar waar je overactief bent.

In mijn visie mogen alle delen in jezelf er  zijn zo functioneert je lichaam en het leven het beste als alles met elkaar mag en kan samenwerken, gedachten met je hart, je intuïtie met je gevoel.

Met het loslaten van levensangst komt er meer ruimte voor vertrouwen, levensvreugde, energie en wordt het contact (en de patronen) met de mensen om je heen duidelijker en kun je steeds beter voelen wie jij in wezen bent en wat op dit moment je volgende stap of observatie mag zijn.

Ik zie het leven als een proces van loslaten wat je hebt omwikkeld om jezelf te beschermen. Je open stellen met je hart voor het leven en telkens contact maken met je zelf, tijd alleen doorbrengen om ervaringen te verwerken en je elke dag opnieuw open te stellen om lief te hebben.

Wat je als baby al kon en mag her-inneren hoe heftig je levensuitdagingen ook waren en zijn.

Het getuigd van kracht om open (en dus kwetsbaar) te durven zijn, het getuigd van moed en vastberadenheid om het vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen niet te verliezen.

Er is altijd liefde, het is in jezelf.

 

 

Scholing

Naast de activiteiten in mijn vroegere jeugd (meditatie, yoga, dans, karate) begon ik op mijn 20ste (in 2006) de 5 jarige opleiding op ‘De Hogeschool voor Natuurgeneeskunde, Hippocrates te Bloemendaal. Daar leerde ik meer over voeding, kruiden, klassieke massage, therapeutische gespreksvoering, psychologie energie etc. Ik studeerde af in de richting ‘Body & Mind’, voor het begeleiden van de mens, zowel lichamelijk als geestelijk. Daartoe behoorde onder anderen de volgende vakken:

 • fysiologie en anatomie
 • psychologie
 • voetreflexologie
 • coaching
 • visualisatie
 • biografisch werk
 • werken met trauma’s
 • familie opstellingen
 • mindfulness
 • rebalancing

Nascholing

Nascholing, workshops en cursussen zijn in dit vakgebied van essentieel belang. Daarom ben ik altijd op zoek naar aanvullende kennis en skills om mijzelf verder te ontwikkelen. Waaronder onder andere;

 • Intuition Coaching - Marjolein Loderichs & Adrienne Kuy
 • EFT - Melina Donaire
 • Soft Touch - Dieke Bikker, Parijs
 • Acro Yoga / Thaise massage - Esther Hartog
 • Tafelopstellingen - Yvonne Rol
 • Zwangerschapsmassage - Dr. Feelgood
 • Reiki, Rishikesh, India - I, II & Master Degree
 • Ecstatic dance - Tom Goldhand
 • Lomi Lomi Massage - Lotte Kaptijn
 • Jaartraining 'De magie van Levenskracht' - Sifra Nooter
 • Familie opstellingen (na mijn opleiding Body & Mind en stage in 2012 bij Mia Macke) ben ik vaste representant van Ninouk Hehenkamp en geef ik opstellingen; individueel en met groepen op verschillende locaties.
 • Helen vanuit het hart - Raphaels bron, Margaretha de Vries

Samenwerkingen

Ik werk met liefde samen met de volgende personen en bedrijven, die mij blijvend inspireren.

Hannah Lassche: Psycholoog, seksuoloog en relatietherapie 

Thirza van de Hoef: Yoga goddess en readingen

Ronja Mooij: Godinnen dagen en kunst

Prins van den Bergh: Massage & Doula.nl

Marjolein Vos: Wombfulness.nl 

Niels Mooij: Consciousness coaching

Ninouk Hehenkamp: Body & Mind

Camping de lakens: stiltewandelingen & body & mind les

De Hoornboeg: Retreats

Merijn de steur: secondopinionmarketing.nl

Laura van Deth: vroedvrouw en ceremonies

Het leven

onderweg zijn, wijzer en liefdevoller worden

en tegelijkertijd het 'niet weten' erkennen.

Ω