Over Suzanne

Natuur, inspiratie, zelfreflectie, verbinding, verdieping, energie en harmonie.

Dat zijn de kernwoorden van mijn dagelijks bestaan.

Ik kom uit een gezin waar het verband tussen lichaam en geest werd ingezien; mijn moeder doceert yoga en gaf ons vanaf onze vroege kindertijd massage en Reiki voor de kachel. Mijn vader werkt als psychotherapeut en nam ons mee naar Zen kloosters. Ik verslond vanaf mijn tiende boeken over meditatie, leven met de natuur, psychologie en liefde. Mijn ouders gaven ons vier een basis van natuurlijke voeding, yoga, lezen, aanraking en bewegen in bos en duingebied. Dat zij niet bij elkaar bleven was een van de eerste uitdagingen voor mij om een brug te vinden tussen gevoel en ratio, tussen de uiteenlopende persoonlijkheden van hen en om houvast te vinden in mijn zelf.

Ook zijn er in ons familie systeem diepe trauma's op het gebied van oorlog, dood, seksualiteit, depressie en verslavingen. Om uit de (familie) patronen te kunnen stappen, was er eigenlijk geen andere weg dan die van zelf ontwikkeling om los te komen uit verstrikkingen en niet richting de afgrond te gaan..

Het werd een intense zoektocht, eerst naar de lichte, plezierige kanten van het bestaan maar al gauw het moeten facen van mijn vluchtgedrag en het 'donker' in. Om in te zien, dat donker en licht beiden elke dag onderdeel zijn van het leven. De natuur bracht mij vertrouwen en realiteitszin bij met haar seizoenen en het 'sterfproces' welke  zo overduidelijk onderdeel zijn van ons bestaan. Mijn emoties verbaal kunnen uitdrukken was iets waarin ik veel te leren had en het werd voor mij heel belangrijk om vanuit heldere communicatie relaties diepgang te geven en/of te transformeren en  los te laten wanneer dat was wat nodig bleek. Boeken bleven daarin een grote inspiratie bron. Bewegen hielp mij het contact met mijn lichaam versterken; karate, dans, hoelahoepen, yoga, veel in de natuur zijn, waren belangrijke uitlaatkleppen voor mij. Ze gaven me zelfbewustzijn, eigenwaarde en kracht. Ik deed tien jaar karate en zat in het wedstrijdteam. Winnen was altijd slechts een kort moment van bevrediging. Ik werd twee keer NL kampioen maar bleef altijd faalangst houden. Ik had de overtuiging dat ik in het leven alleen echt meetelde als ik won. Dat hield diep van binnen pas op met de geboorte van mijn zoon in 2013. Na drie dagen weeën besefte ik dat ik het met de dood moest bekopen als ik wilde 'winnen' met een door mij 'geplande' natuurlijke bevalling. Na de keizersnede besefte ik dat overgave en loslaten meer levenskracht kunnen geven dan willen/moeten winnen. Deze geboorte, de dagen eromheen en de massage therapie erna leerde mij hoe ik dieper contact kon maken met mijn gevoel; dat ik ook 'goed' ben door 'te zijn' en dat ik me niet continue hoef te bewijzen; een drang die ik had opgebouwd met twee oudere broers. Ik was voortdurend op anderen gericht en hoe ik op de buitenwereld overkwam.

Een rol die ik (gelukkig) niet meer vol hield toen ik moeder werd.

Nu help ik mijzelf en andere vrouwen, en kinderen, goed voor zichzelf en hun levenskracht te zorgen. Te voelen wat van betekenis is in hun leven, en waar er energie 'lekt'. Vanuit 'in contact zijn met je gevoel' heb je zoveel meer te gaven aan het leven zelf en de mensen om je heen. De kern van mijn werk is de vertaling maken van een (veelal) overactieve 'mind' naar contact en liefde voor de wijsheid en de 'Zijns- kwaliteit' van het lichaam welke zoveel trouwer is aan wat er werkelijk voor je speelt als individu.

Mijn werk is holistisch, ik werk met het veld waarin ik de verbinding help herstellen tussen de delen van jou zelf, de getraumatiseerde en de stromende delen, ik help licht te schijnen op wat er niet kon zijn in het verleden. Stap voor stap op jou eigen tempo. Je mind leert samenwerken met je hart, je intuïtie en je instinct. Met het loslaten van levensangst komt er meer ruimte voor vertrouwen, levensvreugde, energie en wordt het contact (en de patronen) met de mensen om je heen duidelijker en kun jij voelen wie jij in wezen bent en wat jij op dit moment nodig hebt.

Het is een levens proces van stap voor stap je meer openstellen om lief te hebben, hoe heftig je levensuitdagingen ook zijn. Het getuigd van kracht om open en dus kwetsbaar te durven zijn, moedig en vastberaden om het vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen niet te verliezen. Er is altijd liefde, het is in jezelf.

Scholing

Naast de activiteiten in mijn vroegere jeugd (meditatie, yoga, dans, karate) begon ik in 2007 de 5 jarige opleiding op ‘De Hogeschool voor Natuurgeneeskunde, Hippocrates te Bloemendaal. Daar leerde ik verder over voeding, kruiden, klassieke massage, therapeutische gespreksvoering en nog veel meer. Ik studeerde af in de richting ‘Mind & Body’, het begeleiden van de mens, zowel lichamelijk als geestelijk. Daartoe behoorde onder anderen:

 • fysiologie en anatomie
 • psychologie
 • voetreflexologie
 • coaching
 • visualisatie
 • biografisch werk
 • werken met trauma’s
 • familie opstellingen
 • mindfulness
 • rebalancing

Nascholing

Nascholing, workshops en cursussen zijn in dit vakgebied van essentieel belang. Daarom ben ik altijd op zoek naar aanvullende kennis en skills om mijzelf verder te ontwikkelen. Waaronder onder andere;

 • Intuition Coaching - Marjolein Loderichs & Adrienne Kuy
 • EFT - Melina Donaire
 • Soft Touch - Dieke Bikker, Parijs
 • Acro Yoga / Thaise massage - Esther Hartog
 • Tafelopstellingen - Yvonne Rol
 • Zwangerschapsmassage - Dr. Feelgood
 • Reiki, Rishikesh, India - I, II & Master Degree
 • Ecstatic dance - Tom Goldhand
 • Lomi Lomi Massage - Lotte Kaptijn
 • Jaartraining 'De magie van Levenskracht' - Sifra Nooter
 • Familie opstellingen (na mijn opleiding Body & Mind en stage in 2012 bij Mia Macke) ben ik de vaste representant van Ninouk Hehenkamp en werk ik zowel individueel als met groepen op verschillende locaties.
 • Helen vanuit het hart - Raphaels bron, Margaretha de Vries

Ik besteed dagelijks aandacht aan mijn ontwikkeling. Door te schrijven, de natuur op te zoeken, volle en nieuwe maancirkels te organiseren, moeder te zijn met alle uitdagingen van dien en waar ik kan  reflectie op te zoeken. Ik verslind velen boeken over mijn brede vakgebied  en geniet enorm van innerlijk ontwikkelen, daarbij bezoek ik regelmatig lichaamswerk collega's en volg maandelijks trainingen en workshops.