Over mijHet liefst dompel ik mij elke dag opnieuw onder in mijn eigen natuur, dat helpt me altijd weer mijn eigen levenskracht voelen. Het is iedere keer weer voelen wat er het beste past; in warm water ontspannen, adem halen, koude douche, de buitenlucht op mijn huid voelen. De natuur in mij en buiten mij geeft en leert mij oneindig veel. Het vertrouwen dat het leven onderhevig is aan cycli, dat het natuurlijk is om los te laten en afscheid te nemen van hoe iets was, als ik na een tijdje in overgave met het Zijn kom, voel ik me verbonden met het leven en krijg ik (nog meer) zin om die levenslust door te geven, iets te creëren wat goed is voor mijn medemens, moeder aarde, iets delen of maken wat onderdeel voelt als het leven zelf.

Zo zie ik het lichaam ook; als een natuurlijk wezen, een huisje wat we dit leven mogen bewonen, waar we van mogen genieten en wat ons wonderlijk dient en plezier geeft en ook wat onze grenzen aangeeft, als we zo goed als we kunnen en willen, luisteren naar wat ze ons probeert duidelijk te maken. 

Ik schrijf willen omdat het een uitdaging kan zijn om de opbouwende weg van het leven te kiezen, de korte is vaak makkelijker en minder opbouwend. Denk aan ijs, alcohol, vluchten, terwijl de vruchten van de aarde er absoluut bij horen om van haar te mogen genieten, is het altijd maar weer de kunst je nergens in te verliezen, is het (voor mij) telkens voelen en terugkeren naar de levenskracht in jezelf, dat zij het meest wezenlijke vervuld.

Wat ik mijzelf en mijn medemensen wil geven is mildheid, gezien en gehoord worden, het lichte en speelse van situaties inzien zonder weg te vluchten voor zwaarte, pijn, en weer terugkeren naar de lichte kern in jezelf wat ik liefde noem en vanuit daar voelen.

Moeten is een woord waar ik me veel tegen heb verzet, en ook geduldig zijn is voor mij elke dag een oefening. Ik vind het heerlijk naarmate ik ouder wordt dat ik steeds beter aanvoel wat mijn lichaam nodig heeft, ik versta haar taal nu goed en ben  behoorlijk eigen wijs, ik wil mijn eigen weg in het leven vinden, steeds leren door te ervaren, voor mijzelf vóélen wat mijn waarheid is. Dat ervaar ik wanneer ik kippenvel krijg en de wereld zich intensiveert, en dat ervaar ik vaak tijdens het werken met vrouwen en kinderen, dat ik voel en weerspiegeld zie ‘hier gaat het leven om, dit is leven’. Ik vind het heel leuk om vrouwen en kinderen te helpen hun eigen wijze weg te bewandelen en te leren zien en voelen wat daarin wel werkt en niet en om te laten ervaren en te genieten van dat je een lichaam hebt.

Lezen, schrijven, tekenen, schilderen, bewegen, balanceren, muziek luisteren, dansen, hoelahoepen, familie opstellingen, in bomen klimmen, lekker eten, in de natuur zwemmen, met mijn zoon partner en stiefdochter lachen, masseren en mij laten masseren, mij onderdompelen in een warm bad en lachen vind ik ware levens traktaties en daar vul ik graag mijn dagen mee.

Mijn levenreis 

Ik kom uit een gezin waarin het lichaam en de gedachten centraal stonden; mijn moeder zie ik als een Indianen vrouw die in Nederland is geboren, ze ziet in alles de kringloop van het leven, heeft een hart dat overstroomt van liefde en is super zachtaardig en invoelend en hoog sensitief. Ze was yoga lerares vanaf onze vroege kindertijd en ze gaf ons les in de woonkamer en voeten massages en Reiki voor de kachel. Mijn vader is rationeel en sportief, werkte als psychotherapeut met eerst kinderen en tot de meest heftige kalibers op deze aarde, wat mij enorm fascineerde en waar ik nieuwsgierig aan vroeg; waarom doen/ worden mensen wat ze doen en worden? Hij ging met ons (vier kinderen) hardlopen,  nam mij en mijn zusje mee naar Zen retraites en ging mee naar mijn karate wedstrijden om me aan te moedigen. In het weekend maakten we met ons zessen urenlange wandelingen in de duinen.

Mijn leven leek goed tot mijn ouders uit elkaar gingen op mijn negende, weer bij elkaar kwamen en voorgoed gingen scheiden toen ik twaalf was. Dit was een grote brake up, mijn broers gingen met mijn vader mee naar de andere kant van Haarlem en ik en mijn zusje bleven bij mijn moeder. Zo leerde ik intens wat vrouwen en kinder verdriet is. Mijn broers werden echte “Rebels” en mijn zusje en ik werden “the Good girls”. Tegelijkertijd vond ik het moeilijk om autoriteit te respecteren. Ik verzette me tegen leraren op school en teste hun kracht, ook ik werd een “Rebel”. Ik ging op mijn zeventiende van school en reisde met mijn beste vriendin naar Thailand. Ik herpakte mijn studie pas na dat tussenjaar omdat ik de baantjes niet zinvol vond die ik moest doen om geld voor onze reis bij elkaar te sprokkelen. Toen ontstond er motivatie om me over te geven aan het schoolsysteem al voelde het vaak als zinloze informatie stampen. Ik ronde op mijn 19de mijn Atheneum af.

Toen ik tien was vond ik een uitlaat klep voor mijn woede en een manier om mijn kracht te kanaliseren in karate. Ik deed tien jaar karate en zat in het wedstrijdteam. Maar winnen was altijd slechts een kort moment van bevrediging. Ik werd twee keer NL kampioen maar dat was van binnen niet bevredigend, ik bleef altijd faalangst houden en ergens het gevoel dat ik ‘niet goed genoeg was’. Mijn lichaam was hier heel duidelijk over, mijn maag en darmen verzette zich hevig op zulke dagen. Ik had de overtuiging dat ik in het leven alleen echt meetelde als ik won. 

Dat hield diep van binnen pas op met de geboorte van mijn zoon in 2013. Na drie dagen weeën besefte ik dat ik en hij misschien wel dood zouden gaan als ik wilde ‘winnen’ met een door ‘mij geplande’ natuurlijke bevalling. Na de keizersnede besefte ik dat overgave en loslaten noodzakelijk zijn om het leven een kans te geven en uiteindelijk ook meer levens kansen geeft dan willen/moeten winnen. Deze geboorte, de dagen eromheen en de massage therapie erna leerde mij op een dieper niveau dan ooit daarvoor hoe in verbinding zijn met mijn gevoel en mijn lichaam essentieel is om levens ondersteunende keuzes te maken in mijn leven. En daarbij dat ik ook ‘goed’ ben door ’te zijn’ en dat ik mij niet continue hoef te bewegen in ‘nuttige’ acties en te bewijzen. 

Op mijn 20ste begon ik op de hogeschool voor natuurgeneeskunde te Bloemendaal, dit werd een diepe zoektocht en leer weg. Van binnen een grote uitdaging om een brug te vinden tussen mijn gevoel en ratio en een levensstijl te realiseren om die te balanceren. (Ik kampte met een eetstoornis). Yoga, dansen en liefde hielpen me hier doorheen en ook het schrijven van gedichten. Er was genoeg stof en emotie om door te ploegen, in ons familie systeem zijn er diepe trauma’s op het gebied van oorlog, dood, seksualiteit, depressie en verslaving en gaf mij veel om handen om uit te werken.

Ik volgde continue therapiën en traningen. Nu geef ik anderen wat voor mij het beste heeft gewerkt; een combinatie van verschillende stijlen waarin JIJ als mens in je geheel aan bod komt, met wat zich aandient en waaraan Jij wilt werken, voelen in het moment.

Het leven is beweging en zo vormt voor mij elke dag een uitdaging om te voelen wat mijn plek is, om uit (familie) patronen te  stappen en het ritme te leven wat voor Mij en mijn zoontje werkt. Ik leef in het ritme van de maan, met de natuur en mijn lichaam als mijn grootste leermeesteressen. 

Voor mij is en was er geen ‘vluchtroute’. Ik ervaar het leven als mooi als je je er elke dag voor kunt openstellen en wanneer ik voel dat het nodig is mijn leven het heel klein en rustig laat zijn, met veel tijd voor rust en bezinning. Dat is een uitdaging om te combineren met het moederschap en daarin helpt buiten zijn heel goed voor mij en mijn zoontje. De vraag die ik in wezen aan alle mensen op mijn pad wil stellen is, wie ben jij en wat wil jij? Leef je dat en neem je daarin je eigen gevoel mee?

Vrouwen en kinderen helpen de verbinding met hun lichaam te herstellen is mijn passie.

ik heb in mijn leven in de diepte ervaren hoe eenzaam en verdrietig het kan zijn wanneer je daarvan afgesneden bent, je als het ware verdwaald voelt. 

En ik geloof in volle overgave in de kracht van de liefde en de natuur en dat je lichaam bezield raakt met creativiteit wanneer je lichaam jouw gids laat zijn, dat er dan altijd een bodem is en wanneer je genoeg uitgerust bent volgt de inspiratie en creatie als vanzelf.

In een sessie verbind ik mij met ‘het veld’ of liefde. Als ik werk zorg ik voor een afgestemde houding van waaruit ik kan geven zonder mij te overbelasten, hierin spelen mijn achtergrond in karate en yoga een grote rol. Deze houding is tegelijkertijd een metafoor voor het dagelijks leven; geven zonder jezelf weg te geven. Zo ervaar ik mijzelf als instrument die met een open blik en hart tegelijkertijd stevig op haar benen staat om een luisterend, voelend en gevend kanaal te zijn voor wat jou lichaam en wezen mij aan informatie geeft en daarin goed geaard in duidelijke taal terug te geven wat ik daarin ervaar.

Scholing

Naast de activiteiten in mijn vroegere jeugd (meditatie, yoga, dans, karate) begon ik op mijn 20ste (in 2006) de 5 jarige opleiding op ‘De Hogeschool voor Natuurgeneeskunde, Hippocrates te Bloemendaal. Daar leerde ik meer over voeding, kruiden, klassieke massage, therapeutische gespreksvoering, psychologie energie etc. Ik studeerde af in de richting ‘Body & Mind’, voor het begeleiden van de mens, zowel lichamelijk als geestelijk. Daartoe behoorde onder anderen de volgende vakken:

 • fysiologie en anatomie
 • psychologie
 • voetreflexologie
 • coaching
 • visualisatie
 • biografisch werk
 • werken met trauma’s
 • familie opstellingen
 • mindfulness
 • rebalancing

Nascholing

Nascholing, workshops en cursussen zijn in dit vakgebied van essentieel belang. Daarom ben ik altijd op zoek naar aanvullende kennis en skills om mijzelf verder te ontwikkelen. Waaronder onder andere;

 • Intuition Coaching – Marjolein Loderichs & Adrienne Kuy
 • EFT – Melina Donaire
 • Soft Touch – Dieke Bikker, Parijs
 • Acro Yoga / Thaise massage – Esther Hartog
 • Tafelopstellingen – Yvonne Rol
 • Zwangerschapsmassage – Dr. Feelgood
 • Cursus aura reading – The art of Joy,  Annelies van der Zee
 • Reiki, Rishikesh, India – I, II & Master Degree
 • Ecstatic dance – Tom Goldhand
 • Lomi Lomi Massage – Lotte Kaptijn
 • Jaartraining ‘De magie van Levenskracht’ – Sifra Nooter
 • Familie opstellingen (na mijn opleiding Body & Mind en stage in 2012 bij Mia Macke) ben ik sinds 2017 vaste representant van Ninouk Hehenkamp en geef ik opstellingen; individueel en met groepen op verschillende locaties.
 • Helen vanuit het hart – Raphaels bron, Margaretha de Vries
 • Dit is mijn Grens! -emotioneel lichaamswerk training – Annemiek Streng en Ninouk Hehenkamp

Samenwerkingen

Ik werk met liefde samen met de volgende personen en bedrijven, die mij blijvend inspireren.

Hannah Lassche: Psycholoog, seksuoloog en relatietherapie; http://hannahlassche.nl

Miriam van der Veldt: inspiratie, creatieve flow & healing. Mimster

Thirza van de Hoef: Yoga goddess en readingen; https://www.thirzavandehoef.nl

Ronja Mooij: Godinnen dagen en kunst; Ronja Mooij

Prins van den Bergh: Doula

Marjolein Vos: Wombfulness.nl 

Niels Mooij: Consciousness coaching

Ninouk Hehenkamp: Body & Mind

Camping de lakens: stiltewandelingen & body & mind les op de yoga weekenden

De Hoornboeg: Retreats

Merijn de steur: secondopinionmarketing.nl

Hotel Rococo: geef ik holistische Rebalancing massages

 

Het leven

onderweg zijn, wijzer en liefdevoller worden

en tegelijkertijd het ‘niet weten’ erkennen.

Ω