Over mij & Samen

 

 

Elke dag opnieuw dompel ik mij onder in de natuur, dat helpt me altijd weer mijn eigen levenskracht te voelen. Intuïtief afstemmen op welke elementen mij het meest voeden; in warm water ontspannen, adem halen en gecentreerd in mijnlichaam worden, door  een koude douche, heerlijke muziek of een sessie bij iemand die net als ik de diepere lagen van het leven niet schuwt.

De natuur en de natuur van ieder mens, leert mij oneindig veel. Het berusten in dat het leven onderhevig is aan cycli, het natuurlijke gegeven dat is loslaten en afscheid nemen van hoe iets was. Dat energie telkens van vorm verandert en dat leven, beweging is.

Als ik na een tijdje in overgave met het Zijn ‘ben’, voel ik middels die verbondenheid het enthousiasme om levens energie door te geven, in de vorm van inspiratie, liefdevolle aandacht en aanraking, en dat is misschien wel de kern van mijn werk.

Het lichaam zie ik als een natuurlijk wezen, een huisje wat we mogen bewonen, waar we van mogen genieten en wat ons wonderlijk dient en eindeloos plezier kan geven. Ik heb met de jaren geleerd naar haar grenzen te luisteren en dan wordt ze steeds meer een gids die ons eigen en unieke pad laat zijn, hoe het we onszelf kunnen zien als een uniek medicijn wat alleen maar Jijzelf Bent en wat je met de wereld kunt delen.

De ultieme vrouwelijke kracht is ons vermogen om te voelen.

Telkens terugkeren naar de levenskracht in jezelf, maakt dat je het meest wezenlijke gevoel van vervulling kunt ervaren.

Wat ik mijzelf en mijn medemensen wil geven is gevoeld, gezien en gehoord worden,

het lichte en speelse van situaties inzien en ook het vertrouwen dat zwaarte en pijn een transformatie proves in je leven kan betekenen als je daar de juiste invulling aan geeft.

Daar help ik vrouwen graag bij; terugkeren naar de wijsheid, empathie en lichte kern in hun zelf, wat ik liefde noem, en vanuit daar hun rechtmatige plek in de wereld innemen.

Mijn Reis & Inwijding door het leven

Moeten is een woord waar ik me tegen verzet.

Ik vind het heerlijk naarmate ik ouder word, beter aanvoel wat mijn lichaam nodig heeft, en bereid ben naar mijn lichaam wijsheid te luisteren.

Mijn eigen weg in het leven vinden, leren door te ervaren, vóélen wat mijn waarheid is.

Mijn huid, oren, ogen, handen en energie als mijn gids laten werken, voelen wat resoneert, spiegelen, uitspreken, het gevoel van  kippenvel krijgen, ervaar ik vaak tijdens het werken met vrouwen.

Wij voelen en in elkaar weerspiegeld worden ‘hier gaat het Nu om, dit is leven’. 

Ik wil vrouwen laten ervaren dat ze een godin zijn in hun eigen leven, dat ze zelfbeschikking hebben, welkom zijn met letterlijk alles en bovenal te genieten van het levende wonder dat ze zijn en hun lichaam daarin eren, ontmoeten en zich gedragen voelen door het leven.

*

Lezen, schrijven, tekenen, schilderen, bewegen, balanceren, muziek luisteren, dansen, hoelahoepen, familie opstellingen, in bomen klimmen, lekker eten, in de natuur zwemmen, met mijn zoon partner en stiefdochter lachen, masseren en mij laten masseren, mij onderdompelen in een warm bad en lachen vind ik ware levens traktaties en daar vul ik graag mijn dagen mee.

Over mijn ‘Nest’

Ik kom uit een gezin waarin waar er bewust met lichaam en gedachten werden omgegaan. Mijn moeder zie ik als een Indianen ziel die in Nederland is geboren, ze ziet in alles de kringloop van het leven, heeft een hart dat overstroomt van liefde en is zachtaardig en invoelend en hoog sensitief. Ze was yoga lerares vanaf onze vroege kindertijd, gaf ons les (als we dat wilden) in de woonkamer, en voeten massages en Reiki voor de kachel.

Mijn vader is rationeel en sportief, met een tikkeltje zwarte humor, hij werkte als kinder-psycholoog en daarna tot aan de meest heftige kalibers op deze aarde. De grote ‘misdadigers’ tegen hun medemens.

Wat mij enorm fascineerde en waar ik nieuwsgierig op door vroeg; waarom doen/ worden mensen wat ze doen en worden?

Vaak hadden we het over trauma, en wat de invloed is van oorlog, misbruik, mishandeling heeft op mensen en hoe ze dat ook weer overdragen.

Ik heb geleerd mij goed te verbinden met mijn lichaam. Mijn ouders gingen met ons (vier kinderen) hardlopen.  

Mijn vader nam mij en mijn zusje mee naar Zen retraites en ging mee naar mijn karate wedstrijden om me aan te moedigen.

Onze boekenkast stond vol met boeken over bewustzijn, psycholigie, zelfhulp etc. en vanaf kinds af aan verslind ik alles wat me raakt op dat gebied.

In het weekend maakten we met ons zessen urenlange wandelingen in de duinen.

Mijn leven leek goed tot mijn ouders uit elkaar gingen op mijn negende, weer bij elkaar kwamen en voorgoed gingen scheiden toen ik twaalf was.

Dit was een grote break up, mijn broers gingen met mijn vader mee naar de andere kant van Haarlem en ik en mijn zusje bleven bij mijn moeder.

Zo leerde ik intens wat vrouwen en kinder verdriet is. Mijn broers werden echte “Rebels” en mijn zusje en ik werden “The Good girls”. Tegelijkertijd vond ik het moeilijk om autoriteit te respecteren.

Ik verzette me tegen leraren op school en teste hun kracht. Ik stopte met school toen ik 17 was en reisde met mijn beste vriendin naar Thailand. Hier leerde we veel over massage maar ook man/vrouw verhoudingen en leefde nogal in een symbiose.

Ik herpakte mijn havo na een jaar omdat ik de baantjes die ik had gedaan  om onze reis te bekostigen niet vervullend vond. Daardoor ontstond een motivatie om me over te geven aan het schoolsysteem, al voelde het vaak als zinloze informatie stampen. Ik ronde op mijn 19de het Atheneum af.

*

Toen ik tien was vond ik een uitlaat klep voor mijn woede en een manier om mijn kracht te kanaliseren ‘karate’. Ik deed dit tien jaar  en zat in het wedstrijdteam. Winnen was altijd een kort moment van bevrediging. Ik werd twee keer NL kampioen maar dat was van binnen niet bevredigend, ik was dagen voor een wedstrijd misselijk en vol faal angst en ik hield altijd en het gevoel dat ik ‘niet goed genoeg was’. 

Mijn lichaam was heel duidelijk, mijn maag en darmen verzette zich hevig op zulke dagen. Ik had de overtuiging dat ik in het leven alleen echt meetelde als ik won maar echt ‘leuk’ was het niet. Ook de vrouwen cultuur daar was heftig, een vijandige sfeer met de andere sportscholen en werd veel geroddeld,

Daarna vond ik gelukkig veel plezier en ontspanning in Acro yoga (een combinatie tussen yoga, Thaise massage en acrobatiek), presteren bleef een meetlat voor me.

*

Dat hield diep van binnen pas op met de geboorte van mijn zoon in 2013. Na drie dagen weeën besefte ik dat hij en ik wel dood konden gaan als ik wilde ‘winnen’ met een door ‘mij geplande’ natuurlijke bevalling. 

Na de keizersnede besefte ik dat overgave en loslaten noodzakelijk zijn om het leven een kans te geven en uiteindelijk ook meer levens kansen geeft dan willen/moeten winnen.

Ik was burned out en had een post traumatische stress stoornis van de heftige bevalling. en al jaren al dat ‘moeten’; ik was kilo’s afgevallen en continue alert.

De geboorte, de dagen eromheen en de massage therapie erna leerde mij op een dieper niveau dan ooit daarvoor; hoe in verbinding te zijn met mijn gevoel en dat luisteren naar mijn lichaam essentieel is om levens ondersteunende keuzes te kunnen maken in een leven voor mij en dat van mijn zoontje. 

Dat ik ‘goed genoeg’ ben door te “Zijn’ en mij niet continue hoef te bewijzen en de mensen om mij heen moet ‘pleasen’ .

…terug in de tijd…

Op mijn 20ste startte ik op de hogeschool voor natuurgeneeskunde te Bloemendaal. Het werd een diepe zoek en heling tocht,  het begin van een weg die nooit ‘klaar’ is, maar veel vervulling gaf, liet zien en aan raakte.

Van binnen bleek het een grote uitdaging om een brug te vinden tussen mijn gevoel en ratio en de boven pool van mijn lichaam (het denken) en mijn onder pool het voelen.

En een levensstijl te realiseren om dit te balanceren. Ik kampte met een eetstoornis, was HSP en had de neiging destructieve relaties aan te gaan.

Yoga, dansen en liefde hielpen me hier doorheen en ook het schrijven van gedichten. Er was genoeg stof en emotie om door te ploegen, in ons familie systeem zijn er diepe trauma’s op het gebied van oorlog, dood, seksualiteit, depressie en verslaving en dit gaf mij veel om uit te werken.

Ik volgde continue therapiën en traningen.

Nu geef ik anderen wat voor mij het beste heeft gewerkt; een combinatie van verschillende stijlen waarin jij als vrouw in deze wereld (eindelijk) aan bod komt, met wat er beweegt en zich aandient.

Wat jij wilt doorvoelen, verwerken en waar jij levenskracht wilt inblazen. Zonder moeten.

Het leven is beweging, het kan elke dag een uitdaging zijn om te voelen wat je plek is. Om uit (familie) patronen te  stappen en het ritme te leven wat voor jou (en je gezin) het beste werkt en liever nog; liefdevol & vruchtbaar is.

Ik leef in het ritme van de maan, met eb en vloed, beweging vanuit inspiratie en rust, met de natuur en mijn lichaam als mijn grootste leermeesteressen. 

Voor mij is en was er geen ‘vluchtroute’. Ik ervaar het leven als mooi als je je er elke dag voor kunt openstellen en wanneer je toegeeft aan wanneer dat nodig is; het leven klein en wat rustig, “gentle” te laten zijn, met tijd voor relaxation en bezinning.

Ja, dat is een uitdaging om te combineren met bv het moederschap, of de zorg voor je ouders, ga naar buiten wanneer je kan, dat  werkt zo voedend.

De vraag die ik in wezen aan alle mensen op mijn pad wil stellen is; wie ben jij en kom je tot je recht in het leven. Neem je naast je wilskracht ook je eigen gevoel daarin mee? Is er ruimte voor plezier?

Vrouwen (en kinderen) helpen de verbinding met hun lichaam te herstellen is mijn passie.

Ik heb in mijn leven in de diepte ervaren hoe eenzaam en verdrietig het kan zijn wanneer je daarvan afgesneden bent, je als het ware verdwaald voelt. 

En ik geloof in volle overgave in de kracht van de liefde en de natuur en dat je lichaam bezield raakt met creativiteit wanneer je het lichaam jouw gids laat zijn,

dat er dan altijd een bodem is

en wanneer je genoeg uitgerust bent

volgt de inspiratie en creatie kracht als vanzelf, want het leven is ademen en ademen is leven.

In een sessie verbind ik mij met ‘het veld’ of liefde. Als ik werk zorg ik voor een afgestemde houding van waaruit ik kan geven zonder mij of jou te overbelasten; hierin spelen mijn achtergrond in karate en yoga een grote rol, toen al zocht ik altijd naar alignment van lichaam, ziel en geest. Deze houding is tegelijkertijd een metafoor voor het dagelijks leven; geven zonder jezelf weg te geven.

Zo ervaar ik mijzelf als instrument met een open blik en hart

tegelijkertijd stevig op haar voeten staand om een luisterend, voelend en gevend kanaal te zijn

voor wat jou lichaam en wezen mij aan informatie geeft en daarin goed geaard in duidelijke taal terug te geven wat ik daarin ervaar.

Opleidingen

Naast de activiteiten in mijn vroegere jeugd (meditatie, yoga, dans, karate) begon ik op mijn 20ste (in 2006) de 5 jarige opleiding op ‘De Hogeschool voor Natuurgeneeskunde, Hippocrates te Bloemendaal. Daar leerde ik meer over voeding, kruiden, klassieke massage, therapeutische gespreksvoering, psychologie energie etc. Ik studeerde af in de richting ‘Body & Mind’, voor het begeleiden van de mens, zowel lichamelijk als geestelijk. Daartoe behoorde onder anderen de volgende vakken:

 • fysiologie en anatomie
 • psychologie
 • voetreflexologie
 • coaching
 • visualisatie
 • biografisch werk
 • werken met trauma’s
 • familie opstellingen
 • mindfulness
 • rebalancing
Nascholing

Nascholing, workshops en cursussen zijn in dit vakgebied van essentieel belang. Daarom ben ik altijd op zoek naar aanvullende kennis en skills om mijzelf verder te ontwikkelen. Waaronder onder andere;

 • Intuition Coaching – Marjolein Loderichs & Adrienne Kuy
 • EFT – Melina Donaire
 • Soft Touch – Dieke Bikker, Parijs
 • Acro Yoga / Thaise massage – Esther Hartog
 • Tafelopstellingen – Yvonne Rol
 • Zwangerschapsmassage – Dr. Feelgood
 • Cursus aura reading – The art of Joy,  Annelies van der Zee
 • Reiki, Rishikesh, India – I, II & Master Degree
 • Ecstatic dance – Tom Goldhand
 • Lomi Lomi Massage – Lotte Kaptijn
 • Jaartraining ‘De magie van Levenskracht’ – Sifra Nooter
 • Familie opstellingen (na mijn opleiding Body & Mind en stage in 2012 bij Mia Macke)
 • 2017 vaste representant van Ninouk  Hehenkamp tot 2022
 • Lomi lomi massage – Rosa Mana
 • Helen vanuit het hart – Raphaels bron, Margaretha de Vries
 • Dit is mijn Grens! -emotioneel lichaamswerk training – Annemiek Streng en Ninouk Hehenkamp
 • The gene keys- Richard Rudd (non-stop online & zelf studie)
 • LEAP; Life-force Energy Awakening Process (ten volste benutten van je levensenergie), een directe overdracht, die kundalini ontwaking activeert- Djaja
 • Kundalini activatie Master opleiding; Jeanette Branderhorst
 • Samenwerkingen

Ik werk met liefde samen met de volgende personen en bedrijven, die mij blijvend inspireren.

Thirza van de Hoef: Yoga goddess en readingen; https://www.thirzavandehoef.nl

Ronja Mooij: Godinnen dagen en kunst en schrijfster; Ronja Mooij

Marjolein Vos: Wombfulness.nl 

Niels Mooij: voor ademwerk en humor Consciousness coaching

Ninouk Hehenkamp: voor superfijne workshops Body & Mind

Camping de lakens: stiltewandelingen & body & mind les op de yoga weekenden

De Hoornboeg: daar geef ik maandelijks massages en hun locatie en retreats zijn fantastisch Retreats

Merijn de steur: secondopinionmarketing.nl

Jeanette Branderhorst: kundalini activatie & meer;

https://www.humanspirit.nu

 

Het leven

onderweg zijn, wijzer en liefdevoller worden

en tegelijkertijd het ‘niet weten’ erkennen.

Ω

 

Scroll naar boven