Over Suzanne

 

Sinds 2007 bied ik holistische behandelingen aan.

Ik kom uit een gezin waar het verband tussen lichaam en geest werd ingezien; mijn moeder doceert yoga en gaf ons vanaf onze vroege kindertijd massage en Reiki voor de kachel. Mijn vader werkt als psychotherapeut en nam ons mee naar Zen kloosters. Ik verslond vanaf mijn tiende boeken over meditatie, leven met de natuur, psychologie en liefde. Mijn ouders gaven ons vier een basis van natuurlijke voeding, yoga, lezen, aanraking en bewegen in bos en duingebied. Dat zij niet bij elkaar bleven was een van de eerste uitdagingen voor mij om een brug te vinden tussen gevoel en ratio, tussen de uiteenlopende persoonlijkheden van hen en om houvast te vinden in mijn zelf.

Ook zijn er in ons familie systeem diepe trauma's op het gebied van oorlog, dood, seksualiteit, depressie en verslavingen. Om uit de (familie) patronen te kunnen stappen, was er eigenlijk geen andere weg dan die van zelf ontwikkeling om los te komen uit verstrikkingen en niet richting de afgrond te gaan..

Het werd een intense zoektocht, eerst naar de lichte, plezierige kanten van het bestaan maar al gauw het moeten facen van mijn vluchtgedrag en het 'donker' in. Om in te zien, dat donker en licht beiden elke dag onderdeel zijn van het leven. De natuur bracht mij vertrouwen en realiteitszin bij met haar seizoenen en het 'sterfproces' welke  zo overduidelijk onderdeel zijn van ons bestaan. Mijn emoties verbaal kunnen uitdrukken was iets waarin ik veel te leren had en het werd voor mij heel belangrijk om vanuit heldere communicatie relaties diepgang te geven en/of te transformeren en  los te laten wanneer dat was wat nodig bleek. Boeken bleven daarin een grote inspiratie bron. Bewegen hielp mij het contact met mijn lichaam versterken; karate, dans, hoelahoepen, yoga, veel in de natuur zijn, waren belangrijke uitlaatkleppen voor mij. Ze gaven me zelfbewustzijn, eigenwaarde en kracht. Ik deed tien jaar karate en zat in het wedstrijdteam. Winnen was altijd slechts een kort moment van bevrediging. Ik werd twee keer NL kampioen maar bleef altijd faalangst houden. Ik had de overtuiging dat ik in het leven alleen echt meetelde als ik won. Dat hield diep van binnen pas op met de geboorte van mijn zoon in 2013. Na drie dagen weeën besefte ik dat ik het met de dood moest bekopen als ik wilde 'winnen' met een door mij 'geplande' natuurlijke bevalling. Na de keizersnede besefte ik dat overgave en loslaten meer levenskracht kunnen geven dan willen/moeten winnen. Deze geboorte, de dagen eromheen en de massage therapie erna leerde mij hoe ik dieper contact kon maken met mijn gevoel; dat ik ook 'goed' ben door 'te zijn' en dat ik me niet continue hoef te bewijzen; een drang die ik had opgebouwd met twee oudere broers. Ik was voortdurend op anderen gericht en hoe ik op de buitenwereld overkwam.

Een rol die ik (gelukkig) niet meer vol hield toen ik moeder werd.

Nu help ik mijzelf en andere vrouwen en kinderen, goed voor zichzelf en hun levenskracht te zorgen. Te voelen wat van betekenis is in hun leven, en waar er energie 'lekt'. Vanuit 'in contact zijn met je gevoel' heb je zoveel meer te gaven aan het leven zelf en de mensen om je heen. De kern van mijn werk is de vertaling maken van een (veelal) overactieve 'mind' naar contact en liefde voor de wijsheid en de 'Zijns- kwaliteit' van het lichaam welke zoveel trouwer is aan wat er werkelijk voor je speelt als individu.

Ik geef max. 3 sessies op een dag omdat ik heb gemerkt dat ik dan het beste in verbinding én bij mij zelf kan blijven. Op deze manier kan ik de ander de aandacht te geven die zij verdient en goed voor mijn eigen lichaam en energie te zorgen zodat ik blijf genieten van mijn werk.

Het werk wat ik doe is holistisch. Ik werk met het veld waarin ik de verbinding help herstellen tussen verschillende delen van jouw zelf; de pijnlijke en de stromende delen, ik help beweging brengen waar je lichaam (en gedachten en energie gestagneerd is) en breng rust daar waar je overactief ben, aan het eind van de sessie spiegel ik je graag met mijn ervaring.

Mijn doel is dat alle delen in jezelf er mogen zijn en ze met elkaar samen kunnen werken; mind, hart, intuïtie en gevoelens.

Met het loslaten van levensangst komt er meer ruimte voor vertrouwen, levensvreugde, energie en wordt het contact (en de patronen) met de mensen om je heen duidelijker en kun je steeds beter voelen wie jij in wezen bent en wat op dit moment je volgende stap of observatie mag zijn.

Ik zie het leven als een proces van loslaten wat je hebt omwikkeld om jezelf te beschermen. Te vertrouwen op je voeten, telkens terugkomen bij je zelf en je elke dag  meer openstellen om lief te hebben, wat je als baby al kon en je jezelf weer mag her-inneren hoe heftig je levensuitdagingen ook zijn.

Het getuigd van kracht om open en dus kwetsbaar te durven zijn, moedig en vastberaden om het vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen niet te verliezen. Er is altijd liefde, het is in jezelf.

Scholing

Naast de activiteiten in mijn vroegere jeugd (meditatie, yoga, dans, karate) begon ik op mijn 20ste (in 2006) de 5 jarige opleiding op ‘De Hogeschool voor Natuurgeneeskunde, Hippocrates te Bloemendaal. Daar leerde ik verder over voeding, kruiden, klassieke massage, therapeutische gespreksvoering en nog veel meer. Ik studeerde af in de richting ‘Mind & Body’, het begeleiden van de mens, zowel lichamelijk als geestelijk. Daartoe behoorde onder anderen:

 • fysiologie en anatomie
 • psychologie
 • voetreflexologie
 • coaching
 • visualisatie
 • biografisch werk
 • werken met trauma’s
 • familie opstellingen
 • mindfulness
 • rebalancing

Nascholing

Nascholing, workshops en cursussen zijn in dit vakgebied van essentieel belang. Daarom ben ik altijd op zoek naar aanvullende kennis en skills om mijzelf verder te ontwikkelen. Waaronder onder andere;

 • Intuition Coaching - Marjolein Loderichs & Adrienne Kuy
 • EFT - Melina Donaire
 • Soft Touch - Dieke Bikker, Parijs
 • Acro Yoga / Thaise massage - Esther Hartog
 • Tafelopstellingen - Yvonne Rol
 • Zwangerschapsmassage - Dr. Feelgood
 • Reiki, Rishikesh, India - I, II & Master Degree
 • Ecstatic dance - Tom Goldhand
 • Lomi Lomi Massage - Lotte Kaptijn
 • Jaartraining 'De magie van Levenskracht' - Sifra Nooter
 • Familie opstellingen (na mijn opleiding Body & Mind en stage in 2012 bij Mia Macke) ben ik vaste representant van Ninouk Hehenkamp en geef ik opstellingen; individueel en met groepen op verschillende locaties.
 • Helen vanuit het hart - Raphaels bron, Margaretha de Vries

Samenwerkingen

Ik werk met liefde samen met de volgende personen en bedrijven, die mij blijvend inspireren.

Hannah Lassche: Psycholoog, seksuoloog en relatietherapie 

Thirza van de Hoef: Yoga goddess en readingen

Ronja Mooij: Godinnen dagen en kunst

Prins van den Bergh: Massage & Doula.nl

Marjolein Vos: Wombfulness.nl 

Niels Mooij: Consciousness coaching

Ninouk Hehenkamp: Body & Mind

Camping de lakens: stiltewandelingen & body & mind les

De Hoornboeg: Retreats

Merijn de steur: secondopinionmarketing.nl

Laura van Deth: vroedvrouw en ceremonies

Ik besteed dagelijks aandacht aan mijn ontwikkeling.

Door te schrijven, te lezen, de natuur op te zoeken, mijn lichaam liefdevol te verzorgen. En soms weer te ervaren wat niet voor me werkt daarin, om mijzelf te glimlachen en weer door te gaan.

Ik ben graag alleen om te voelen wat îk nodig heb. En samen om liefde, lessen, tranen en ervaringen aan te gaan en uit te wisselen. 

Ik vier (soms in stilte) de nieuwe en de volle maan.

Minimaal 1x in de maand ga ik voor een heling, coach spiegel of holistische massage of vergeet ik de tijd in de natuur.

Het leven;

ionderweg zijn, wijzer en liefdevoller worden

en tegelijkertijd het 'niet weten' erkennen.

Ω