Over mij

 

Het liefst dompel ik mij elke dag opnieuw onder in ‘de’ of ‘mijn eigen’ natuur, dat helpt me altijd weer mijn eigen levenskracht voelen. Het is intuïtief afstemmen op wat er het beste past; in warm water ontspannen, adem halen, koude douche, de buitenlucht op mijn huid voelen. De natuur in mij en buiten mij geeft en leert mij oneindig veel. Het vertrouwen dat het leven onderhevig is aan cycli, dat het natuurlijk is om los te laten en afscheid te nemen van hoe iets was, als ik na een tijdje in overgave met het Zijn kom, voel ik me verbonden met het leven en krijg ik (nog meer) zin om die levenslust door te geven, iets te creëren wat goed is voor mijn medemens, moeder aarde, iets delen of maken wat onderdeel voelt als het leven zelf.

Zo zie ik het lichaam ook; als een natuurlijk wezen, een huisje wat we dit leven mogen bewonen, waar we van mogen genieten en wat ons wonderlijk dient en plezier geeft en ook wat onze grenzen aangeeft, als we zo goed als we kunnen en willen, luisteren naar wat ze ons probeert duidelijk te maken. 

Ik schrijf willen omdat het een uitdaging kan zijn om de opbouwende weg van het leven te kiezen, de korte is vaak makkelijker en minder opbouwend. Denk aan ijs, alcohol, vluchten, terwijl de vruchten van de aarde er absoluut bij horen om van haar te mogen genieten, is het altijd maar weer de kunst je nergens in te verliezen, is het (voor mij) telkens voelen en terugkeren naar de levenskracht in jezelf, dat zij het meest wezenlijke vervuld.

Wat ik mijzelf en mijn medemensen wil geven is mildheid, gezien en gehoord worden, het lichte en speelse van situaties inzien zonder weg te vluchten voor zwaarte, pijn, en weer terugkeren naar de lichte kern in jezelf wat ik liefde noem en vanuit daar voelen.

Moeten is een woord waar ik me veel tegen heb verzet, en ook geduldig zijn is voor mij elke dag een oefening. Ik vind het heerlijk naarmate ik ouder wordt dat ik steeds beter aanvoel wat mijn lichaam nodig heeft, ik versta haar taal nu goed en ben  behoorlijk eigen wijs, ik wil mijn eigen weg in het leven vinden, steeds leren door te ervaren, voor mijzelf vóélen wat mijn waarheid is. Dat ervaar ik wanneer ik kippenvel krijg en de wereld zich intensiveert, en dat ervaar ik vaak tijdens het werken met vrouwen en kinderen, dat ik voel en weerspiegeld zie ‘hier gaat het leven om, dit is leven’. Ik vind het heel leuk om vrouwen en kinderen te helpen hun eigen wijze weg te bewandelen en te leren zien en voelen wat daarin wel werkt en niet en om te laten ervaren en te genieten van dat je een lichaam hebt.

Lezen, schrijven, tekenen, schilderen, bewegen, balanceren, muziek luisteren, dansen, hoelahoepen, familie opstellingen, in bomen klimmen, lekker eten, in de natuur zwemmen, met mijn zoon partner en stiefdochter lachen, masseren en mij laten masseren, mij onderdompelen in een warm bad en lachen vind ik ware levens traktaties en daar vul ik graag mijn dagen mee.

Mijn levens reis 

Ik kom uit een gezin waarin het lichaam en de gedachten centraal stonden; mijn moeder zie ik als een Indianen vrouw die in Nederland is geboren, ze ziet in alles de kringloop van het leven, heeft een hart dat overstroomt van liefde en is super zachtaardig en invoelend en hoog sensitief. Ze was yoga lerares vanaf onze vroege kindertijd, ze gaf ons les in de woonkamer en voeten massages en Reiki voor de kachel. Mijn vader is rationeel en sportief, werkte als psycholoog met eerst kinderen en daarna tot aan de meest heftige kalibers op deze aarde, wat mij enorm fascineerde en waar ik nieuwsgierig aan vroeg; waarom doen/ worden mensen wat ze doen en worden? Hij ging met ons (vier kinderen) hardlopen,  nam mij en mijn zusje mee naar Zen retraites en ging mee naar mijn karate wedstrijden om me aan te moedigen. In het weekend maakten we met ons zessen urenlange wandelingen in de duinen.

Mijn leven leek goed tot mijn ouders uit elkaar gingen op mijn negende, weer bij elkaar kwamen en voorgoed gingen scheiden toen ik twaalf was. Dit was een grote break up, mijn broers gingen met mijn vader mee naar de andere kant van Haarlem en ik en mijn zusje bleven bij mijn moeder. Zo leerde ik intens wat vrouwen en kinder verdriet is. Mijn broers werden echte “Rebels” en mijn zusje en ik werden “the Good girls”. Tegelijkertijd vond ik het moeilijk om autoriteit te respecteren. Ik verzette me tegen leraren op school en teste hun kracht, ook ik werd een “Rebel”. Ik ging op mijn zeventiende van school en reisde met mijn beste vriendin naar Thailand. Ik herpakte mijn studie pas na dat tussenjaar omdat ik de baantjes niet zinvol vond die ik moest doen om geld voor onze reis bij elkaar te sprokkelen. Toen ontstond er motivatie om me over te geven aan het schoolsysteem al voelde het vaak als zinloze informatie stampen. Ik ronde op mijn 19de het Atheneum af.

Toen ik tien was vond ik een uitlaat klep voor mijn woede en een manier om mijn kracht te kanaliseren ‘karate’. Ik deed dit tien jaar lang en zat in het wedstrijdteam. Maar winnen was altijd slechts een kort moment van bevrediging. Ik werd twee keer NL kampioen maar dat was van binnen niet bevredigend, ik bleef altijd faalangst houden en ergens het gevoel dat ik ‘niet goed genoeg was’. Mijn lichaam was hier heel duidelijk over, mijn maag en darmen verzette zich hevig op zulke dagen. Ik had de overtuiging dat ik in het leven alleen echt meetelde als ik won. 

Daarna vond ik plezier en ontspanning in Acro yoga (een combinatie tussen yoga, Thaise massage en acrobatiek) maar steeds beter presteren bleef wel een meeetlat voor me.

Dat hield diep van binnen pas op met de geboorte van mijn zoon in 2013. Na drie dagen weeën besefte ik dat hij en ik wel dood konden gaan als ik wilde ‘winnen’ met een door ‘mij geplande’ natuurlijke bevalling. 

Na de keizersnede besefte ik dat overgave en loslaten noodzakelijk zijn om het leven een kans te geven en uiteindelijk ook meer levens kansen geeft dan willen/moeten winnen. Deze geboorte, de dagen eromheen en de massage therapie erna leerde mij op een dieper niveau dan ooit daarvoor

hoe in verbinding zijn met mijn gevoel en mijn lichaam essentieel is om levens ondersteunende keuzes te maken in en voor mijn leven en dat van mijn zoontje. 

En dat ik ook ‘goed genoeg’ ben door ’te Zijn’ dat ik mij niet continue hoef en kan bewegen in ‘nuttige’ acties en mij alsmaar moet bewijzen om de mensen om mij heen moet ‘pleasen’ . Ik was letterlijk en figuurlijk burned out van al dat moeten, kilo’s afgevallen en continue alert.

Even terug in de tijd

Op mijn 20ste begon ik op de hogeschool voor natuurgeneeskunde te Bloemendaal, dit werd een diepe zoek en helings tocht en het begin van een leer school en weg die nooit ‘klaar’ is, maar de weg is het doel :). 

Van binnen een grote uitdaging om een brug te vinden tussen mijn gevoel en ratio en een levensstijl te realiseren om die te balanceren. (Ik kampte met een eetstoornis). Yoga, dansen en liefde hielpen me hier doorheen en ook het schrijven van gedichten. Er was genoeg stof en emotie om door te ploegen, in ons familie systeem zijn er diepe trauma’s op het gebied van oorlog, dood, seksualiteit, depressie en verslaving en gaf mij veel om handen om uit te werken.

Ik volgde continue therapiën en traningen.

Nu geef ik anderen wat voor mij het beste heeft gewerkt; een combinatie van verschillende stijlen waarin JIJ als mens in je geheel aan bod komt, met wat zich aandient en waaraan Jij wilt werken, voelen in het moment. Zonder moeten.

Het leven is beweging en het kan elke dag een uitdaging zijn om te voelen wat je plek is, om uit (familie) patronen te  stappen en het ritme te leven wat voor jou (en je gezin) werkt en liever nog; vruchtbaar is.

Ik leef mee in het ritme van de maan, met eb en vloed, actie en rust, met de natuur en mijn lichaam als mijn grootste leermeesteressen. 

Voor mij is en was er geen ‘vluchtroute’. Ik ervaar het leven als mooi als je je er elke dag voor kunt openstellen en wanneer ik voel dat het nodig is; het leven klein en wat rustiger, gentle, te laten zijn, met tijd voor relaxation en bezinning.

Dat kan een uitdaging zijn om te combineren met het moederschap, buiten zijn werkt hierin heel goed voor mij en  mijn zoontje.

De vraag die ik in wezen aan alle mensen op mijn pad wil stellen is; wie ben jij en kom je tot je recht in het leven?

Neem je naast je wilskracht ook je eigen gevoel daarin mee?

Vrouwen (en kinderen) helpen de verbinding met hun lichaam te herstellen is mijn passie.

Ik heb in mijn leven in de diepte ervaren hoe eenzaam en verdrietig het kan zijn wanneer je daarvan afgesneden bent, je als het ware verdwaald voelt. 

En ik geloof in volle overgave in de kracht van de liefde en de natuur en dat je lichaam bezield raakt met creativiteit wanneer je het lichaam jouw gids laat zijn,

dat er dan altijd een bodem is

en wanneer je genoeg uitgerust bent

volgt de inspiratie en creatie kracht als vanzelf, want het leven is ademen en ademen is leven.

In een sessie verbind ik mij met ‘het veld’ of liefde. Als ik werk zorg ik voor een afgestemde houding van waaruit ik kan geven zonder mij of jou te overbelasten; hierin spelen mijn achtergrond in karate en yoga een grote rol, toen al zocht ik altijd naar alignment van lichaam, ziel en geest. Deze houding is tegelijkertijd een metafoor voor het dagelijks leven; geven zonder jezelf weg te geven.

Zo ervaar ik mijzelf als instrument met een open blik en hart

tegelijkertijd stevig op haar voeten staand om een luisterend, voelend en gevend kanaal te zijn

voor wat jou lichaam en wezen mij aan informatie geeft en daarin goed geaard in duidelijke taal terug te geven wat ik daarin ervaar.

Scholing

Naast de activiteiten in mijn vroegere jeugd (meditatie, yoga, dans, karate) begon ik op mijn 20ste (in 2006) de 5 jarige opleiding op ‘De Hogeschool voor Natuurgeneeskunde, Hippocrates te Bloemendaal. Daar leerde ik meer over voeding, kruiden, klassieke massage, therapeutische gespreksvoering, psychologie energie etc. Ik studeerde af in de richting ‘Body & Mind’, voor het begeleiden van de mens, zowel lichamelijk als geestelijk. Daartoe behoorde onder anderen de volgende vakken:

 • fysiologie en anatomie
 • psychologie
 • voetreflexologie
 • coaching
 • visualisatie
 • biografisch werk
 • werken met trauma’s
 • familie opstellingen
 • mindfulness
 • rebalancing

Nascholing

Nascholing, workshops en cursussen zijn in dit vakgebied van essentieel belang. Daarom ben ik altijd op zoek naar aanvullende kennis en skills om mijzelf verder te ontwikkelen. Waaronder onder andere;

 • Intuition Coaching – Marjolein Loderichs & Adrienne Kuy
 • EFT – Melina Donaire
 • Soft Touch – Dieke Bikker, Parijs
 • Acro Yoga / Thaise massage – Esther Hartog
 • Tafelopstellingen – Yvonne Rol
 • Zwangerschapsmassage – Dr. Feelgood
 • Cursus aura reading – The art of Joy,  Annelies van der Zee
 • Reiki, Rishikesh, India – I, II & Master Degree
 • Ecstatic dance – Tom Goldhand
 • Lomi Lomi Massage – Lotte Kaptijn
 • Jaartraining ‘De magie van Levenskracht’ – Sifra Nooter
 • Familie opstellingen (na mijn opleiding Body & Mind en stage in 2012 bij Mia Macke)
 • 2017 vaste representant van Ninouk  Hehenkamp tot 2022
 • Lomi lomi massage – Rosa Mana
 • Helen vanuit het hart – Raphaels bron, Margaretha de Vries
 • Dit is mijn Grens! -emotioneel lichaamswerk training – Annemiek Streng en Ninouk Hehenkamp
 • The gene keys- Richard Rudd (non-stop online & zelf studie)
 • LEAP; Life-force Energy Awakening Process (ten volste benutten van je levensenergie), een directe overdracht, die kundalini ontwaking activeert- Djaja

Samenwerkingen

Ik werk met liefde samen met de volgende personen en bedrijven, die mij blijvend inspireren.

Thirza van de Hoef: Yoga goddess en readingen; https://www.thirzavandehoef.nl

Ronja Mooij: Godinnen dagen en kunst en schrijfster; Ronja Mooij

Marjolein Vos: Wombfulness.nl 

Niels Mooij: voor ademwerk en humor Consciousness coaching

Ninouk Hehenkamp: voor superfijne workshops Body & Mind

Camping de lakens: stiltewandelingen & body & mind les op de yoga weekenden

De Hoornboeg: daar geef ik maandelijks massages en hun locatie en retreats zijn fantastisch Retreats

Merijn de steur: secondopinionmarketing.nl

Plantage Rococo: daar geef ik holistische Rebalancing massages; https://plantagerococo.nl

 

Het leven

onderweg zijn, wijzer en liefdevoller worden

en tegelijkertijd het ‘niet weten’ erkennen.

Ω